* * * WIIKON NOSTO * * *

Ennen kuin mieheni katoaa, Selja Ahava (Gummerus 2017) Päivitetty 17.11.2017

On lauseita, jotka jakavat ajan kahtia. Yhdellä tällaisella nainen
menettää miehensä. Hän seuraa, miten miestä on päivä päivältä vähemmän
ja kuinka sekä tuleva että mennyt romahtavat tuntemattomaan - kuin
laivat, jotka tippuvat kartan reunalta sinne, missä merihirviöt elävät.

Nainen haluaa merkitä miehen muistiin ennen kuin tämä katoaa. Nainen haluaa todistaa, että hänellä oli kerran mies. Mutta kuvien päälle lipuu toisia kuvia: Kolumbus suutelemassa Intian hiekkaa. Kolumbus piirtämässä
karttaa, joka asettaa vuoret, saaret ja satamat paikoilleen. Kolumbus
huutamassa myrskyyn: "Intia oli siellä!"

Ja nainen miettii: on mahdollista seistä rantahiekassa, piirtää saari kartalle ja antaa sille nimi, ja samaan aikaan olla maanosan verran väärässä. Hän muistaa miehensä jokaisen yksityiskohdan ja sanoo: nämä olivat totta.

Ennen kuin mieheni katoaa on brutaalin rehellinen tutkielma todellisuuden odottamattomasta luonteesta ja kipeästä luopumisesta. Ahavan voimakas mutta pakoton ilmaisu tekee uskomattomasta tarinasta ja inhimillisestä tragediasta vavahduttavaa romaanitaidetta.

Äärimmäisen onnen ministeriö, Arundhati Roy (Otava 2017) Päivitetty 3.11.2017

Royn hartaasti odotettu toinen romaani on julmankaunis tarinoiden kudelma värikylläisestä nyky-Intiasta.

Itsenäisyyttä havittelevan Kashmirin maakunnan räjähdysherkkä tilanne muodostaa kehyksen tarinalle, joka saattaa yhteen kaksi ihmiskohtaloa: korkeaan kastiin adoptoidun Tilon ja marginaaliin pakotetun Anjumin.

Kukin tavallaan romaanin ikimuistoiset henkilöt etsivät turvaa ja rakkautta historian tapahtumien pyörteissä.

Roy ei pelkää kuvata Intian talouskasvun sivuvaikutuksia: köyhien
kärsimystä hyvinvoinnin kasautuessa kapealle keskiluokalle, kadulle
hylättyjä lapsia ja joukkoraiskausten uhreja. Värikylläisellä kielellä
ja mestarillisilla lauseilla hän loihtii karuimmistakin tapahtumista
kauneutta ja huumoria.

Palm Beach Finland, Antti Tuomainen (Like, 2017) päiv. 15.10.2017

Kylmä maa. Kuuma ranta.


Heinäkuun alku suomalaisessa pikkukaupungissa: rantalomakohteen uusi omistaja nimeää paikan Palm Beach Finlandiksi houkutellakseen turisteja paitsi koti- myös ulkomailta. Kaupunkiin juuri palanneen Olivia Kosken perintöhuvilan keittiöstä löytyy kuollut mies. Paikalle lähetetään Keskusrikospoliisin peitetoimintayksikön paras tutkija. Hänen roolinsa: surffauksesta innostunut matematiikanopettaja. Tehtävä: selvitä mitä tapahtui - keinolla millä hyvänsä.

Palm Beach Finland on trilleri, rakkaustarina ja melko pimeä komedia. Se jatkaa ylistetyn Mies joka kuoli -romaanin viitoittamaa, makaaberin huumorin sävyttämää tyylilajia - jälleen uudesta tuomaismaisesta näkökulmasta.

Maorien laulu, Sarah Lark (Bazar 2017) Päivitetty 29.9.2017

Maorien laulu vie lukijan takaisin Uuteen-Seelantiin, Christchurchin
kylän lammasfarmeille ja Queenstownin kaupunkiin.
On kulunut 40 vuotta siitä, kun Gwyneira ja Helen matkasivat Englannista uuteen maanosaan
mennäkseen naimisiin. Gwyn johtaa edelleen Kiwardin lammastilaa, mutta
Helen on nyt pienen majatalon omistaja. Säteilevä Elaine O'Keefe on
Helenin tyttärentytär. Hän rakastuu päätä pahkaa komeaan William Martyniin, Irlannista kotoisin olevaan nuoreen mieheen, jonka menneisyys on hämärän peitossa. Vaan kun Gwynin lapsenlapsi Kura palaa takaisin kotiin, on kolmiodraama valmis. Kura on todellinen kaunotar, jonka intohimona ovat vain ja ainoastaan musiikki sekä matkustaminen Eurooppaan.

Molempien nuorten naisten on kestettävä pettymyksiä,
joita elämä tuo eteen, ennen kuin he voivat löytää rakkauden ja onnen -
varsin odottamattomasta suunnasta. Kuten sarjan ensimmäinen osa
Valkoisen pilven maa, myös Maorien laulu kuvaa upeasti ystävyyttä,
rakkautta ja siirtomaa-ajan ihmisten unohtumattomia kohtaloita.

Sadan vuoden unet- Satuja aikuisille, Juri Nummelin (Art house 2017) Päivitetty 22.9.2017

Masentunut Ruusunen satuttaa sormensa leipäveitseen, syrjäytynyt Ali
Baba vetäytyy asuntoonsa, ja Lumikin ilkeän äitipuolen peili päätyy
kampaamoon.

Sadan vuoden unissa suomalaiset eturivin kirjailijat tarttuvat vanhoihin satuihin, eikä mikään ole enää kuten ennen. Kirjassa on kaksitoista aikuisille kirjoitettua muunnelmaa kaikkien tuntemista satuklassikoista. Mukana on niin Grimmin veljesten ja Charles Perrault'n kertomuksia kuin Aisopoksen eläinsatuja, hölmöläisten toilailuja unohtamatta.

Kirjan kirjoittajat ovat suomalaisen spekulatiivisen
fiktion veteraaneja sekä nousevia kykyjä. Hyytävissä, ravistelevissa ja
ilkikurisissa tarinoissa kirjoittajien äänet sekoittuvat vanhoihin
myytteihin, kun tutut hahmot kohtaavat elämän realiteetit.

Satujen kirjoittajat:
Markus Harju
Artemis Kelosaari
Juha-Pekka Koskinen
Markus Leikola
Anne Leinonen
Heikki Nevala
Tiina Raevaara
Marika Riikonen
Johanna Sinisalo
Vesa Sisättö
Shimo Suntila
Johanna Venho

Kirjan on toimittanut Juri Nummelin, joka tunnetaan monista spekulatiiviseen fiktioon keskittyvistä novelliantologioistaan, muun muassa Kirotun kirjan vartija: suomalaisia Cthulhu-tarinoita (Jalava 2016) ja Kuun pimeä puoli: suomalaisia ihmissusinovelleja (Jalava 2013).

Nix, Nathan Hill (Gummerus 2017) Päivitetty 4.8.2017

Nix voi ottaa monta muotoa. Nathan Hillin romaanissa se on mitä vain tärkeää ja rakasta, mikä katoaa yhtäkkiä ja vie palan sydäntä mukanaan.
Samuel Andresen-Andersonille se on hänen äitinsä, Faye. Samuel ei ole nähnyt Fayea sen jälkeen kun tämä hylkäsi hänet pienenä. Yhtäkkiä äiti päätyy uutisiin, mutta median maalaama kuva hänestä - radikaali ex-hippi- ei vastaa alkuunkaan Samuelin näkemystä.

Kenen versio on tosi? Alkaa tutkimusmatka, joka paljastaa äidin salatun menneisyyden mutta asettaa myös pojan elämän uuteen valoon.

Huikean vastaanoton saanut Nix on terävällä huumorilla ja tinkimättömällä lempeydellä sävytetty suuri amerikkalainen romaani. Se sijoittuu totuudenjälkeiseen aikaan, vie meidät Norjaan jota ei enää ole, Chicagon 1960-luvun mielenosoituksiin ja nykypäivän New Yorkiin ja osoittaa, mikä merkitys alkuperällä on suurten muutosten keskellä.

Kun jää pettää alta, Camilla Grebe (Gummerus 2017 päiv. 21.7.2017

Emma on töissä vaateliikkeessä ja tulenpalavasti rakastunut. Jesper on kaikkea, mistä hän on haaveillut. On vain yksi ongelma: Jesper on Emman ylin esimies, firman skandaalinkäryinen toimitusjohtaja, ja suhde on pidettävä salassa.

Sitten Jesper tekee katoamistempun. Pian Jesperin ylellisestä kodista löytyy raa'asti murhattu, tunnistamaton nainen, ja Jesperistä tulee rikoksen pääepäilty.

Tapauksessa on tuttuja kaikuja, ja rikospoliisi Peter Lindgren ryhtyy tutkimaan murhaa kollegansa Hanne Lagerlind-Schönin kanssa. Heillä on yhteinen historia, mikä tuo oman hankalan lisänsä tutkintaan.

Kun jää pettää alta onCamilla Greben ensimmäinen sooloteos ja hänen kansainvälinen läpimurtonsa. Se on lukijaa nautinnollisesti kieputtava psykologinen trilleri rakkaudesta ja petoksesta.

Myrkkykeiso, Eppu Nuotio (Otava,2017)päivitetty 30.6.2017

Eppu Nuotion uusi dekkarisarja esittelee hurmaavan puutarhamatkaajan ja intohimoisen perennaharrastaja Ellen Lähteen, joka tarkkavaistoisena
marttaihmisenä haistaa heti palaneen käryn.

Kodin arkea pyörittänyt Mirkka Kairikko on vihdoin ottanut omaa aikaa ja lähtenyt maalle Kemiönsaarelle. Mirkan aviomies ei pärjää lapsenhoidossa, mutta onneksi Ellen Lähde rientää apuun. Ellenin pestistä tulee yllättäen pitempi, kun Mirkkaan ei saada yhteyttä.

O, Miki Liukkonen (WSOY 2017) päivitetty 6.6.2017

O on romaani, joka kertoo olympialaisiin valmistautuvasta uimajoukkueesta, taiteellisesti kunnianhimoisia liukumäkiä suunnittelevasta firmasta ja miehestä, joka pakenee neuroosejaan lukitsemalla itsensä pihavarastoon.

O osoittaa meille, kuinka kävely Kööpenhaminan halki voi antaa runokokoelman verran kuvia ja vaikutelmia.

O seuraa hevoskauppoja tekeviä romaneja, jotka aikapoimun takia elävät kaksi tuntia tulevaisuudessa.

O kertoo vaarallisia ihmiskokeita tekevistä Johan Sebastian Bach -faneista, jotka eivät epäröi poistaa vastustajia tieltään.

O tutustuttaa meidät ujoon poikaan, joka kommunikoi vain post-it-lappujen avulla, ja Espanjassa veneen alla asuvaan narkkariin, joka näkee pohjan raosta taivaan jollaisesta me muut voimme vain uneksia.

O opastaa kädestä pitäen pakkoneurootikoille, kuinka kanaviillokkia valmistetaan.

O on kaikesta tästä huolimatta ennen kaikkea kookas kirja siitä, millaista on arki tässä ajassa ja miten elää siinä.

Miki Liukkosen toinen romaani on suuruudenhullu, kohtuuttoman laaja ja kaikkeutta tavoitteleva tarina tavallisista ihmisistä ja kummallisista tapahtumista, neurooseista, päähänpinttymistä, järjettömistä asioista joita pelkäämme kuin lapsi tähdetöntä yötä. Tämän kaiken olet tuntenut, mutta mitään vastaavaa et liene aikaisemmin lukenut.

Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta, Marsh Henry (S&S, 2017) lis. 19.4.2017

Millaista on, kun työkseen leikkaa ihmisaivoja - harmaata materiaa, joka on ajatusten, tunteiden ja järjen, ihmisen minuuden syntysija? Millaista on pitää käsissään toisen ihmisen elämää? Kuinka elää seurausten kanssa silloin, kun hengen pelastavaksi tarkoitettu leikkaus epäonnistuu?

Ison-Britannian arvostetuimpiin neurokirurgeihin kuuluva Henry Marsh kuvaa haastavaa työtään suoraan ja kiertelemättä. Hän tavoittaa muistelmissaan kirurgin työhön kuuluvat syvästi liikuttavat onnistumisen hetket sekä kalvavat epäonnistumiset ja katumuksen. Vetävästi kirjoitetussa kirjassa hybris, pelko ja voitonriemu ovat jokapäiväisiä tuntemuksia.

"He kutsuvat meitä sankareiksi, joskus jumaliksikin.Ehkä he eivät koskaan täysin tajua, miten vaarallinen leikkaus oli ja miten onnekkaita he ovat toivuttuaan niin hyvin. Kirurgi sen sijaan on viipynyt hetken taivaassa käytyään ensin helvetin porteilla."

Jäljet, Mila Teräs (Karisto, 2017) lis. 15.3.2017

On syksyinen päivä vuonna 1945. Helene Schjerfbeck piirtää Ruotsissa,
Saltsjöbadenin kylpylähotellissa, yhtä viimeisistä omakuvistaan. Muistot ovat voimakkaampia kuin nykyhetki, eikä oikeastaan kukaan ennen elänyt ole kuollut. Helene käy keskusteluja maalarisisko, kirjailija Helena Westermarckin kanssa. Hän muistelee töitään ja elämäänsä. Nälkävuodet, sortovuodet, maailmansodat, sisällissota ja monet muut mullistukset horjuttavat maailman perustuksia, mutta taiteilija ei lakkaa etsimästä ja uskomasta ihmisen pohjimmaiseen kauneuteen ja pyhyyteen - siihen, mitä lopulta jää jäljelle.

Jäljet on lyyrinen ja myös tätä aikaa peilaava muotokuva yhdestä Suomen rakastetuimmasta taiteilijasta, joka oli ammatissaan omana aikanaan vielä kummajainen. Tämän lisäksi Schjerfbeckin elämää varjostivat muun muassa sydänsurut ja ristiriitainen äitisuhde. Huolien ja velvollisuuksien keskelläkin häntä ajoi eteenpäin suunnaton palo maalaamiseen. Mila Teräs tavoittaa romaanissaan upeasti Helene Schjerfbeckin sisäiset ristiriidat, taiteellisen kutsumuksen ja kauneudenkaipuun, jota mikään ei voi sammuttaa.


Mila Teräs on Orimattilassa asuva kirjailija, joka on kirjoittanut lapsille ja aikuisille. Jäljet on hänen toinen aikuistenromaaninsa. Teräksen kirjoja on käännetty saksaksi, ja ne ovat olleet mukana IBBYn kansainvälisellä kunnialistalla.

Narcisa, tuhkien madonna, Jonathan Shaw (Like, 2017) lis.26.2.2017

Moottoripyörällä Rio De Janeiron ja New Yorkin takamaita kiertelevä lainsuojaton Cigano yrittää pitää aisoissa rakastajaansa Narcisaa, kokaiinikoukussa kärvistelevää prostituoitua. Yhdessä he ajautuvat yhä syvemmälle huumeiden ja väkivallan maailmaan. Cigano
tajuaa suhteen mielettömyyden mutta ei pysty vastustamaan kiehtovaa
Narcisaa. Riippuvaisuus rakkaudesta, seksistä ja huumeista uhkaa tuhota heidät molemmat.

Joka hetki olemme yhä elossa, Tom Mamquist (S&S, 2017) lis. 18.2.2017

Tom ja Karin odottavat esikoislastaan, kun Karinin
vointi yhtäkkiä heikkenee ja hänet otetaan sairaalaan. Lapsi syntyy
keisarinleikkauksella. Tom kiirehtii edestakaisin sairaalan pitkiä käytäviä, hän kulkee teho-osaston ja vastasyntyneiden osaston väliä; hänkulkee elämän ja kuoleman välillä.Kun hän palaa sairaalasta vauvan kanssa kotiin, Karinia ei enää ole.Joka hetki olemme yhä elossa perustuutositapahtumiin. Se on vahva, tunteilematon ja uskomattoman kaunis kirja vuodesta, joka muutti kaiken. Se on virtuoosimainen teos
menetyksestä, kaikenkattavasta surusta, vanhemmuudesta ja elämästä, jotaelää jokainen yksittäinen hetki kerrallaan.

Syyskuun viimeinen, Ari Räty (Tammi, 2017) lis.27.1.2017

Kevään vangitsevin esikoisdekkari!

Hätkähdyttävän intensiivinen psykologinen rikosromaani lapsuuden lopusta ja rikoksesta joka ei vanhene koskaan. Syyskuu, Komo, Piezo, Lehtola ja Edi. Viisi poikaa, viidestä erilaisesta perheestä. Ja yksi ruumis, heinikossa makaava luokkatoverin isosisko, jonka pojat löytävät lintsatessaan liikuntatunnilta. Sen jälkeen mikään ei palaa enää ennalleen.

Vuosia myöhemmin löytyy jälleen tytönruumis. Tällä kertaa rikospaikalle saapuu ensimmäisten joukossa rikosylikonstaapeli Eskelinen, joka saa kollegaltaan tehtäväksi selvittää onko tapauksella mahdollisesti yhteyttä aiempiin vastaaviin surmatöihin. Penkoessaan vanhoja tutkintamateriaaleja Eskelinen törmää paitsi Syyskuun nimeen, myös siihen, että jotkut ovat valmiita mihin tahansa taatakseen, että murhat jäävät ikuisesti selvittämättä.

Ari Räty (s. 1968) on esikoiskirjailija, joka on työskennellyt muun muassa veneenrakentajana, laituriyrittäjänä sekä työtoiminnan ohjaajana vankilassa.

Olet hyvä tyyppi, Karla Nieminen (Otava, 2017) (lis 29.12.16)

Tutustu, ystävysty ja elä täysillä

Hyvien ihmissuhteiden vaikutus
onnellisuuteen on huikea. Kun keskustelu sujuu kotona, töissä ja vapaalla, voit elää elämääsi pääroolissa. Olet hyvä tyyppi, ja sinulle
on oma hauska porukkasi. Kirja kertoo käytännöllisesti, miten
kehität itsevarmuuttasi karaoken avulla, avaat keskustelun
yksinkertaisesti ja aloitat tutustumisen viestillä. Kukaan ei ole näissä
taidoissa liian hyvä.
Jos olet ilman ystäviä tai työelämän verkostoja, niin tämä kirja voi muuttaa elämäsi. Jos olet tyytyväinen sosiaaliseen elämääsi ja innokas oppimaan, löydät varmasti kirjasta monta ihmissuhteitasi parantavaa oivallusta.

Nordeskiöld - suomalaissyntyisen tutkimusmatkailijan ja tiedemiehen tarina (Into-kustannus, Blåfield Martti, 2016) lis. 1912.2016

Suomalaissyntyisen tutkimusmatkailijan ja tiedemiehen tarina Mäntsälästä ponnistanut Adolf Erik Nordenskiöld (18321901) oli maailmankuulu mineralogi, kartografi ja Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian jäsen. Hän teki kymmenen tutkimusmatkaa Huippuvuorille, Grönlantiin ja Jenisei-joelle sekä kuuluisan Koillisväylän purjehduksen valaanpyyntialus Vegalla. Nordenskiöldiä pidettiin tutkimusmatkojen johtajana liian epäkäytännöllisenä ollakseen muuta kuin vaivaksi, mutta käytännöllisyys ilmeni hänessä muuta kautta: hän keksi porakaivot, joilla ihmiskunta on siitä asti saanut puhdasta juomavettä suoraan kalliosta. Martti Blåfieldin kirjoittama elämäkerta perustuu 30 vuoden tutkimukseen, joka paljastaa mielenkiintoista tietoa maailmanluokan tiedemiehen elämästä. Martti Blåfield (FM) on tutkinut Nordenskiöldejä yli 30 vuoden ajan. Ennen uppoutumistaan suurteoksen viimeistelyyn hän teki työuransa kirjastonhoitajana eduskunnan kirjastossa sekä tieteellisen informoinnin neuvostossa.

Ylipainolisämaksu, Kaisa Haatainen (WSOY, Johnny Kniga, 2016) lis. 30.11.2016

Elämä voi muistuttaa meikkipussia, mutta vuorenvarmasti elämä on matka. Erään Tove Janssonin novellikokoelman nimi on 'Kevyt kantamus', mikä on ajatuksena kaunis ja ilmava mutta ikävä kyllä epärealistinen. Elämä on matka, jossa kantamukset ovat sitä luokkaa, että sanavarastossa on syytä olla YLIPAINOLISÄMAKSU.

Symboliikasta konkretiaan: 'matka' tarkoittaa monia asioita.
Kun Tytti Karakoski matkustaa, matka voi olla lapsuuteen hiekkalaatikolle, jossa naapurin Tommi oli toivottoman tylsää
leikkiseuraa. Matka voi olla vieläkin kauemmaksi, vuoteen 1968, jolloin
toisen naapuritalon Wolfgang, 3 v., opetti Tyttiä pissaamaan
seisaaltaan.Tytti voi tehdä matkan toki myös tulevaisuuteen, sellaiseen
tulevaisuuteen, jossa hän haluaisi asua. Tai ei missään tapauksessa
haluaisi. Tytti matkustaa sujuvasti korviensa ja kirjan kansien välissä.

Tytti myös muistaa epäonnistuneen yrityksensä iskeä mies
Tutankhamonin hautakammiossa. Tytti muistaa tunnin kestäneen
turvatarkastuksen Manchesterin lentokentällä, jossa syylliseksi
paljastui lancasterilainen juusto. Tytti tietää, millaista on Ruotsin-laivalla alaikäisenä, hullun bilettäjäkaverin kanssa, niuhon
iltanukkujan, koko perheen, pelkän äidin, keski-ikäisten naisten
ryyppyremmin tai karaokeen hurahtaneen kaverin kanssa. Tytti muistaa
Neuvosto-Tallinnan ja hankaluudet viranomaisten kanssa. Onpa Tytti
ehtinyt käydä Roomassa useamman kerran leirikoulumatkalla apuvalvojan
ominaisuudessa ihailemassa Suomen nuorisoa antiikin kulttuurin keskellä.

Matkat ovat tutkimusmatkoja itseen ja vieraitten ihmisten töllötystä
katukahvilassa aurinkolasien takaa. Oman paikan etsimistä lahden tuolla puolen tai Torniossa. Tutun löytämistä vieraassa, vieraan kohtaamista tutussa. Sen muistamista, että rintaliivien kaarituet piipittävät aina turvatarkastuksessa.Ja ylipainolisämaksu on aina maksettava, kun käsketään. Siitä ei voi puhua itseään irti.

Iloa säkenöivä järjestys, Marie Kondo (Bazar, 2016) päiv. 15.11.2016

Japanilaisen siivousgurun Marie Kondon KonMari Siivouksen
elämänmullistava taika on vaikuttanut koteihin ympäri maailman. Uudessa
kuvitetussa kirjassaan Iloa säkenöivä järjestys Kondo tarjoilee uusia ohjeita kodin järjestyksen ylläpitoon. Kirja sisältää vaihe-vaiheelta
eteneviä ohjeita mm. paitojen ja sukkien laskostamiseen ja piirroksia
täydellisesti järjestetyistä laatikostoista ja kaapeista. Ohjeet on
jaettu eri kategorioihin, kuten keittiövälineet, puhdistustarvikkeet,
harrastusvälineet ja digikuvat. Tämä käytännöllinen opas säkenöi iloa
kaikille, jotka haluavat yksinkertaisempaa elämää.

Let it snow, John Green, Maureen Johnson ja Lauren Myrade (Wsoy, 2016)

Kolme talvista rakkaustarinaa: koe joulun taikaa toisiinsa lomittuvissa riemukkaissa ja romanttisissa tarinoissa täynnä lunta ja unohtumattomia
suudelmia.

Valtava lumimyräkkä toimii Amorina kolmelle epätodennäköiselle
parille Gracetownin pikkukaupungissa. Kinoksiin juuttuneesta junasta
lähtee sisukas tyttö etsimään kahvilaa ja päätyy riskialttiille
oikopolulle suloisen tuntemattoman kanssa. Kolme kaverusta yrittää
voittaa kilpajuoksun samaan kahvilaan eikä heitä pysäytä auton
päätyminen lumipenkkaan - eikä se estä yllättävää tunnustustakaan.
Rakkaudenkipeä barista pelkää menettäneensä sielunkumppaninsa, mutta yllättäen omaan napaan tuijottelu ei tuo poikaa takaisin.

John Green, Maureen Johnson ja Lauren Myracle ovat kirjoittaneet
yksiin kansiin kolme romanttista komediaa. Kirja siirtyy myös
valkokankaalle joulukuussa 2016.

Paperilla seisova Perkele, Hannu Salaman elämä ja kirjat, Peltonen Milla (Into, 2016)

Hannu Salama oli jo 1950-luvun alussa varma, että hän haluaa
kirjailijaksi. Miten se onnistuu työläisperheen pojalta? Läpimurto tulee neljännellä romaanilla Juhannustanssit, josta nousi käänteentekevä kohu Suomen kulttuurihistoriassa. Kirjailija pilkkasi Jumalaa, ainakin arkkipiispan, kokoomuksen kansanedustajien ja oikeusjärjestelmän mielestä: kolme kuukautta ehdollista vankeutta. Seuraava kohu seurasi kirjasta Siinä näkijä missä tekijä, ja myöhempi Finlandia-sarja mullisti romaanimuodon. Elämän opetuslapsia ja Hakemisen riemu kirjoittivat häpeämättömästi uusiksi Uutta testamenttia. Viimeisimmät runot kurkottelevat Auringonnousun talosta Helvetin kuuseen.
Salama-tutkija Milla Peltosen kirjoittama Paperilla seisova perkele
paljastaa Salaman kirjailijantyön yllykkeitä. Millainen on Salaman
maailmankuva? Miten kirjasota oli murtaa miehen? Asuuko vanha
vihtahousu Salamassa, maailmassa vai pelkästään paperilla?

Baltimoren sukuhaaran tragedia, Joel Dicker (Tammi, 2016)

Harry Quebertin kirjoittajan uutuus! Kertomus ystävyydestä, rakkaudesta ja paratiisiin luikertavasta käärmeestä. Dickerin varmaotteinen nuoruudenkuvaus viihdyttää jokaista lukijaa. Esikoisromaanillaan Totuus Harry Quebertin tapauksesta maailmanmenestykseen noussut Joël Dicker palaa uudessa kirjassaan kirjailija Marcus Goldmanin nuoruuteen. Poikaiässä Marcus ihailee suuresti rikkaita serkkujaan, Baltimoren sukuhaaran Goldmaneja. Baltimoressa ja perheen kesäasunnolla vietetyt ajat kangastelevat kultaisina hänen mielessään. Mutta kaikki ei ollut kultaa mikä kiiltää, ja nyt Marcus palaa nuoruuteensa ja kysyy: mitä todella tapahtui? Mikä johti Draamaan, joka tuhosi kaiken?

Ilmestyi 8.9.2016:
Todistaja, Linnea Alho (WSOY, 2016)

Varmaotteinen esikoinen kurottaa halki ajan, nykyisestä enneeseen - ja sinne missä aikaa ei ole.
"Viisikymmentäneljä vuotta sitten, marraskuun 11. päivänä vuonna
1954 Schmeisser-pistoolilla ammuttu 6,35 mm väljyinen luoti lentää yhä ilmassa. Minun ajanlaskussani se ei ole pysähtynyt vieläkään. Luoti on aurinko ja minä sen kiertolainen. "

Keijo Alho viettää poikuutensa kansalaissodan aikana, pääsee
jatkosodalla rintamalta paperitöihin, menee naimisiin, pitää rakastajatarta, nousee sodanjälkeisessä poliittisessa hierarkiassa
hyvään asemaan. Ja yhtenä päivänä hän vaipuu psykoosiin ja ampuu häntä pidättämään tulleen poliisin. Tämä on menneisyyttä, joten tämä on totta.
Hänen pojantyttärensä Anne Alho syntyy toisenlaiseen maailmaan,
aikaan jossa Berliinin muuri murtuu ja Pikku Kakkonen tulee televisiosta
aina arki-iltaisin. Anne varttuu, näkee unia sodasta, harrastaa
ratsastusta, menee opiskelemaan, löytää pojat ja baarit, mutta tuntee
itsensä ulkopuoliseksi, vaikka kaiken pitäisi olla kohdallaan. Heidän
välissään ja välittäjänään on Frans, nuorena kuollut poliisi, joka ei
ole vielä löytänyt omaa paikkaansa ikuisuudesta. Hän näkee Keijon ja hän näkee Annen, ja hän tietää.
Todistaja on Linnea Alhon (s. 1982) esikoisromaani.

Otsikko

Taikausko ja myytit sulautuvat Islannin karun kauniiseen maisemaan Sjønin vaikuttavassa eepoksessa. On vuosi 1635. Taikausko, köyhyys ja julmuus hallitsevat Islantia. Roviolla poltetaan kirjoja ja miehiä, palvontamenot suoritetaan salassa.Jonas Palmason on runoilija ja itseoppinut parantaja. Hän joutuu rauhantuomarin epäsuosioon ja hänet karkotetaan autiolle saarelle harhaoppisena. Saarella hän kertoo tarinansa: lastensa kuolemasta, kuolleiden herättämisestä ja syyttömien valaanpyytäjien vimmaisesta joukkomurhasta.

Islantilaisen Sjónin (s. 1962) tausta on punkissa ja surrealismissa. Hän
oli 1980-luvulla yksi islantilaisen undergroundin keulakuvista ja mm.
mukana perustamassa legendaarista Sugarcubes-bändiä. Maassaan erittäin arvostettu ja tunnettu kulttuurivaikuttaja tunnetaan paitsi
romaaneistaan ja runoistaan myös musiikista, teatterista ja jopa
oopperasta.

Eppu Normaali tarina- 40 vuotta tiimalasin santaa (WSOY, 2016) lis. 14.8.2016

Suomen suosituimman yhtyeen tarina yksissä kansissa.40 vuotta tiimalasin santaa juhlapainos niputtaa yhteen Eppu Normaalin koko huiman taipaleen Rantalan alamökistä aina tähän päivään asti.
Eppu Normaali on ilmiö suomalaisessa musiikissa.Neljäkymmentä-vuotisen uransa aikana yhtye on kasvanut ulos punkyhtyeen
karsinasta, maalannut suomalaisen mielenmaiseman kaikille tutuiksi tullein sävelin ja myynyt siinä samassa yli puolitoista miljoonaa levyä.40 vuotta tiimalasin santaa -juhlapainos kertoo Eppu Normaalin koko huikean tarinan. Yhtyeen jäsenten lisäksi matkaa valottavat ihmiset Eppu Normaalin lähipiiristä levypomot, keikkamyyjät, roudarit, toimittajat ja fanit. Teos hahmottaa Eppu Normaalin tarinan lisäksi laajemmalti myös suomalaisen rockkulttuurin muutoksia kuluneina vuosikymmeninä. Kirjan
kuvitus sisältää useita harvoin nähtyjä valokuvia Eppujen uran varrelta.

Lempi, Rytisalo Minna (Gummerus,2016) lis. 29.7.2016

Kuka on Lempi? Mitä on lempi? Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien on uskallettava lähteä, tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi. "Rappusilla seisova on jähmettynyt aloilleen, koko maailma on, linnut hiljaiset, pihakuusi kuuntelee, mikään ei kasva eikä aalto lyö rantaan juuri sillä hetkellä kun kaikkeus odottaa nytkähtävänsä uuteen asentoon, ja sitten se nytkähtää, ja se on kaiken loppu, ja se on kaiken alku." Lempi on kolmen henkilön todistus Lapin sodan aikaisesta perhetragediasta. Romaani osoittaa, miten emme koskaan näe toisiamme kokonaisina meidän tarinamme sivuhenkilöt ovat pääosassa omassa elämässään. Minna Rytisalon herkkyydessään väkevässä romaanissa on voimakas jännite ensimmäiseltä sivulta viimeiselle. Lempi kertoo intohimoisesta, mustasukkaisesta ja kaikki rajat ylittävästä, lojaalista rakkaudesta. Se on taiten rakennettu, ilmaisuvoimainen ja hallittu proosadebyytti.

Volga virtaa nyt Moskovaan, Paavolainen Olavi , Laamanen Ville , Riikonen H. K. (Teos, 2016)

Olavi Paavolainen matkusti Neuvostoliittoon kesällä 1939 aikomuksenaan kirjoittaa sen perusteella kirja, kuten hän oli kirjoittanut Saksasta
(Kolmannen valtakunnan vieraana, 1936) ja Etelä-Amerikasta (Lähtö ja loitsu, 1937; Risti ja hakaristi, 1938). Neuvostoliiton-matka oli aiemmin kariutunut, mutta lopulta hän sai viisumin. Matka toteutuikin jaulottui Leningradista Moskovaan, Volgalle ja aina Tbilisiin saakka.

Matkalta kertyneistä kirjoituksista on tähän mennessä tiedetty
sangen vähän 1940-luvulla erillisinä julkaistuja tekstejä lukuun
ottamatta. Hiljattain on kuitenkin löytynyt kokoelma varsin
viimeisteltyjä, juuri kyseistä matkaa koskevia Paavolaisen kirjoituksia a kiinnostavia fragmentaarisia muistiinpanoja.

Volga virtaa nyt Moskovaan kokoaa kaiken tämän samoihin kansiin, myös jo aiemmin julkaistut tekstit. Lopputuloksena on kiehtova vihje siitä, millainen Paavolaisen itsensä kaavailema Neuvostoliitto-kirja olisi saattanut olla.

Paavolaisen tekstit ovat toimittaneet tutkijat Ville Laamanen ja H.K. Riikonen. He ovat laatineet kirjaan taustoittavat artikkelit sekä selitysosion.

Aavetaloja ja ihmiskohtaloita , Mauri Karvonen (Nemo 2016) lisätty 19.6.2016

Kauniisiin, vanhoihin rakennuksiin voi liittyä karmivia tarinoita. Aavetaloja ja ihmiskohtaloita vie lukijan tällaisiin paikkoihin. Miksi Aleksanterin teatterin tyhjillä käytävillä kuuluu yhä raskaita askelia? Kenen kasvot ilmestyivät Brinkhallin kartanon lastenhuoneen ikkunaan? Miksi entisen Katajanokan vankilan kellarista kuuluu yhä avautuvan rautaportin kolinaa? Kenen hahmo piirtyy Mustion linnan kolmannen kerroksen palomuuriin? Suomen historian tutkija ja aaveharrastaja Mauri Karvonen suhtautuu vakavan uteliaasti niin vanhoihin rakennuksiin kuin ihmisten yliluonnollisiin kokemuksiin ja tarinoihin. Hän vie lukijan Eliel Saarisen asuttaman Hvitträskin, Katajanokan vankilan, Louhisaaren kartanolinnan sekä Turun linnan kummitteleville maille. Lisäksi kirjassa tutkitaan Näsilinnassa Urajärven kartanon, Vanajanlinnan, Mustion linnan ja Hovimäki- sarjasta tutun Brinkhallin kartanon erikoisimpia tapahtumia. Karvonen on käynyt kaikissa kirjan kohteissa itse niiden edustajien luvalla, ja saanut pääsyn yleisöltä suljettuihin tiloihin sekä varjeltuihin kotialbumeihin. Hän taustoittaa kartanoiden ihmiskohtaloita esitteitä ja sukutauluja syvemmältä. Karvonen on päässyt valokuvaamaan esimerkiksi Louhisaaren kartanon hylättyä huonetta ja Jeanette Linderin kuolinpaikan Mustion linnassa. Karvosen itse ottamia kuvia täydentävät valokuvat kartanoiden kiinnostavista yksityiskohdista ja komeista maisemista. Näyttävä kirja tarjoaa uudenlaisen näkökulman myös matkailuun. Ehkä ensi kesänä voisi mennä katsomaan, kummitteleeko kirjan paikoissa todella? Lähteinä Karvonen on hyödyntänyt niin tutkimuskirjallisuutta, lehtiartikkeleita, sukujen omia arkistoja kuin haastatteluja. "Jokainen saa päättää itse, kummitteleeko paikoissa todella", Karvonen kirjoittaa.

Maestra, Lisa Hilton (Tammi, 2016) (lisätty 3.6.2016)

Jos menestyskirjailijan elämässä totuus onkin joskus tarua ihmeellisempää, lunastaa Maestra ennakko-odotukset myös fiktion maailmassa. Seksikäs ja omaperäinen psykologinen trilleri ja sen nokkela ja keinoja kaihtamaton päähenkilö Judith Rashleigh ovat keränneet kiitosta niin lukijoilta kuin arvostelijoiltakin. Eksoottisiin tapahtumapaikkoihin taidekaupan ja -rikollisuuden, luksuselämän ja rikkauksien keskelle sijoittuva tarina pitää otteessaan, ja Judithilla on hihassaan yllätys jos toinenkin lukijan pitämiseksi varpaillaan. Vaatimattomista lähtökohdista määrätietoisesti eteenpäin pyrkivää, varakkuuden ja statuksen symboleista sekä ylellisestä elämästä nauttivaa ja niin renessanssimaalarit kuin designerbränditkin tuntevaa antisankaria on luonnehdittu rohkeaksi sekoitukseksi Lisbeth Salanderia, Amy Dunnea (Kiltti tyttö) ja naispuolista Lahjakasta herra Ripleyta. Maestraa taas on verrattu niin Millennium-trilogiaan kuin Fifty Shades of Greyhinkin. Helsingin Sanomien arvostelussa Arla Kanerva piti kirjan suorasukaisia seksikohtauksia onnistuneina ja näki kerronnaltaan sujuvasti etenevän Maestran ylittävän helposti Fifty Shadesin kirjalliset ansiot. Kylmäverisestä Judithista arvio löysi yhtymäkohtia jopa Brett Easton Ellisin Amerikan psykon pääpiruun Patrick Batemaniin. Myös Kristiina Vaaran onnistunut suomennos sai kiitosta.

Pasilan mies, J.K. Tamminen (Minerva, 2016)

Todenmukaisuudessaan pysäyttävä rikosromaani avaa karun näköalan poliisin erikoisyksikön toimintaan. Sen armottomalla pelikentällä valtaapitää epärehellisten viranomaisten tahmainen verkosto, jossa häikäilemättä käytetään hyväksi ihmisiä, suhteita ja tilaisuuksia. Kentäntoisella laidalla ovat ammattirikolliset, yksin ja ryhminä. Heillä on käytössä sama keinovalikoima suoraviivaisella väkivallalla täydennettynä.

Romaani perustuu Helsingin huumepoliisin entisen päällikön tapaukseen. Pasilan mies -kirjan tausta-aineistoa on alettu kerätä alkuvuodesta 2008, jolloin kirjoittaja alkoi tutkia vangeilta jahuumekauppiailta saatua vinkkiä rikosten maailman sekoittuneesta poliisijengistä.

Kirjassa kuvataan rikoksia, tekijöitä ja tapahtumia myös sellaisen aineiston ja tiedon avulla, jonka käyttö vaarantaa henkilöiden turvallisuuden. Osaa ilmiöön liittyvästä aineistosta ei saa lakien ja asetusten mukaan julkistaa. Tämä kirja ei
noudata kieltoja, sääntöjä tai hyviä tapoja.

Pasilan miehen keskushahmo on huumepoliisin päällikkö, joka käyttää valtaa ja
mahdollisuuksia hyväkseen. Kiinni jäätyään hänen roolinsa on olla hymyilevä kilpimies - pysäyttäjä, joka takaa, että rikollinen toiminta jatkuu samaan aikaan, kun kaikki keskittyvät kilpimiehen kohtaloon. Loppusuoralla on turvallisempaa olla kilpimies kuin vasikka.

Kilpimiehellemaksetaan rahalla ja palveluksilla - tai turvallisuudella, omalla ja
läheisten. Nyt ja pitkään. Maksajina ovat jatkajat ja mukana olleet. Vankeus ei katkaise oikeutta jako-osuuteen, mutta velalliselle se antaa korollista maksuaikaa.

Vuodet rikosten ja rikollisten parissa ovat tehneet alamaailman salaisuudet kirjoittajalle tutuiksi. Tammisen vahvat ja toverilliset suhteet kovanluokan rikollisten kanssa ovat avanneet poikkeuksellisen rankan tiedonlähteen, jossa luottamus ansaitaan teoilla, ei puheilla.
Pasilan mies on J. K. Tammisen esikoisromaani.

Nora Webster, Colm Toibin (Tammi 2016) päiv. 21.4.2016

Brooklynin kirjoittajan odotettu romaani!Hienovireisen intensiivinen selviytymistarina, jossa pikkukylän kyräilevä ilmapiiri ei onnistu lannistamaan leskeksi jäänyttä Nora Websteriä.Kun 40-vuotias Nora Webster jää leskeksi 60-luvun Irlannissa, hänellä on neljä lasta ja mitättömän vähän rahaa. Rakas kesäpaikka on myytävä, mutta pahinta on sittenkin paluu nuoruuden työpaikkaan, jossa kammottava neiti Kavanagh odottaa kuin hämähäkki verkossaan. Mutta kovapäinen Nora ei anna periksi. Ensi kerran elämässään hän saa itse päättää asioistaan, viis siitä mitä pikkusieluiset kyläläiset sanovat. Itsenäisyyden tavoittelulla on kuitenkin hintansaLoistava ystäväni, Elena Ferrante (WSOY,2016)päiv. 6.4.2016

"Moderni mestariteos... runsas, intensiivinen ja suurisydäminen..." - London Review Bookshop

Kansainväliseksi ilmiöksi nousseen neliosaisen kirjasarjan avaus kertoo kahden tytön särmikkäästä ystävyydestä sotienjälkeisessä köyhyyden kurittamassa Napolissa.

Lila on jo pikkutyttönä peloton, uhmakas ja huippuälykäs, Elena taas epävarma tarkkailija. Mutta yhdessä tytöissä on voimaa selvitä miesten hallitsemassa yhteisössä, jossa naiset taistelevat tilastaan ja jossa väkivalta on jokapäiväistä. Tyttöjen keskinäinen kilpailu ja kateus potkii heitä eteenpäin, mutta luja yhteenkuuluvuus ei horju koskaan. Ystävysten kautta Ferrante kuvaa koko sodanjälkeistä Italiaa ja yhteiskunnan rajua muutosta, mutta erityisesti ihmispsyyken ristiriitaisuutta ja monimutkaisuutta.

Helin kommentit: Tätä kirjaa voin suositella todellisen lukuromaanin ystävälle. Tässä kirjassa on jotain tenhoavaa ja mukanaan vievää, rehellistä ja erittäin vahvaa intensiteettiä. Kirjailija kuvaa naiseutta ja naiseksi kasvamista hyvin erityisellä tavalla, samalla se saa pohtimaan ystävyyttä ja sen moniulotteisuutta. Vaikutuin lukemastani.

Neljätoistanollakuus, Antti Reini (Like 2016) päiv. 21.3.2016

Antti Reini oli vieraana Arto Nybergin ohjelmassa eilen 20.3. ja kertoi kirjansa syntytarinaa. Julkkarit tänään maanantaina 21.3. ja kirja myynnissä jo myös meillä Sananhelinässä!

Kirjasta:

Näyttelijä katsoo naamioiden taakse

Antti Reinin esikoisteos tarjoaa näynomaisia välähdyksiä ihmisistä ja muusta olevaisesta huomioiden ja valintojen hetkellä. Monologin, proosarunon ja novellin muotoon taipuvat tekstit tarkastelevat kohteitaan yhtä aikaa mikroskoopin ja kaukoputken lävitse, usein unen ja mielikuvituksen selvänäköisellä kielellä. Filosofinen pohdinta ja kahvinkeitto, minän hajoaminen ja eheytyminen, arki ja absurdi rinnastuvat ja vaihtavat paikkaa. Kaikki on iloisesti sekaisin ja selvää - kuten elämä itse.

"Jos tässä nyt itselleen olisi jollakin lailla totta, niin se riittäisi minulle mainiosti."

Frau, Terhi Rannela (Karisto, 2016) päiv. 17.3.2016

Lina Heydrich, natsipyöveli Reinhard Heydrichin leski, on jo vanha nainen. Hän on päättänyt antaa elämänsä viimeisen haastattelun luotettavalle toimittajalle. Vuosikymmeniä hänen miehestään on kerrottu karkeita valheita, mutta nyt Lina kertoisi totuuden. Muistoissaan nainen palaa 1940-luvulle, jolloin hän eli elämänsä onnellisinta aikaa. Hänen miehensä oli ylennetty Böömin ja Määrin protektoraatin käskynhaltijaksi ja perhe asettautui ylelliseen kartanoon Prahan lähelle. Lina eli kuninkaallista elämää ruusupuutarhaa ja lapsiaan hoitaen. Prahassa perhettä kohtasi kuitenkin tragedia, kun toukokuussa 1942 SOE:n agentit hyökkäsivät Reinhard Heydrichin kimppuun kohtalokkain seurauksin. 42 vuotta miehensä kuoleman jälkeenkin Lina näkee tästä unta joka yö.

Historiallisiin tapahtumiin perustuva Frau valottaa kiistellyn natsikenraalin persoonaa vaimon näkökulmasta. Se on tarina suuresta rakkaudesta ja valtaan sairastumisesta. Heydrichin salamurhasta seurauksineen tuli lopulta pala järkyttävintä sotahistoriaa. Lina Heydrichilla on myös yllättävä yhteys Suomeen, sillä 1960 luvulla hän avioitui teatterinjohtaja Mauno Mannisen, Anni Swanin pojan, kanssa.