Porokylänkatu 29, 75530 Nurmes 045-1616462 sananhelina@sananhelina.fi

Keskiössä naiskirjailijat ja muut vahvat naiset

YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Samana vuonna vietettiin YK:n kansainvälistä naisten teemavuotta, jota seurasi naisten vuosikymmen 1976-1985 sekä useita naisten maailmankonferensseja. Naistenpäivän historia ulottuu kuitenkin jo 1900-luvun alkuun, jolloin useissa maissa julistettiin kansallisia naisten päiviä naisten oikeuksien ja osallistumisvapauksien saavuttamisen kunniaksi.

Suomessa ja maailmalla on lukuisia naiskirjailijoita, jotka omissa kirjoissaan tuovat esille naisten elämään littyviä näkökohtia, haasteita ja epäkohtia. Kaikkialla maailmassa naisen asema ei ole itsestään selvästi tasa-arvoinen, vaan naiset saavat yhä edelleen kohdata väkivaltaa, syrjintää ja epätasa-arvoa. Sananhelinä on mukana tukemassa naisten ihmisoikeuksien toteutumista ja lahjoittaa jokaisesta Kansainvälisenä naistenpäivänä ostetusta naisen kirjoittamasta teoksesta yhden euron paikalliselle Zonta-kerholle. Zonta International toimii maailmanlaajuisesti naisten ihmisoikeuksien toteutumiseksi kansainvälisellä, kansallisella ja paikallisella tasolla.

Sitten, loistava kirjavinkki Naistenpäivään! Joko olet tutustunut kirjaan Iltasatuja kapinallisille tytöille? Kirja ilmestyi suomeksi viime vuoden loppupuolella. Tämä maailmalla ilmiöksi noussut kirja Good Night Stories for Rebel Girls on julkaistu kaikkiaan 35 kielellä. Upeasti kuvitettu teos kertoo sadan itsenäisen naisen tarinan iltasadun muodossa.

Kokonaisuutena kirja on komea kunnianosoitus naisille, kuvataiteelle ja jokaiselle tytölle, joka saa kyseisen kirjan yöpöydälleen. Se on inspiroivaa luettavaa myös vanhemmille, jotka kaipaavat lapsilleen monipuolisempia roolimalleja.

Tavanomaisten prinsessasatujen sijasta tässä ihanassa iltasatukirjassa tutustutaan sataan todelliseen tyttöön ja naiseen, jotka ovat muuttaneet maailmaa tai oman elämänsä – rohkeasti ja lupaa kyselemättä. He ovat eläneet kauan sitten tai he elävät nyt: he ovat hallitsijoita, merirosvoja, taiteilijoita, urheilijoita, astronautteja, tieteilijöitä, tai ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tehneet jonkin pelottoman valinnan.

Loisteliaan kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajanaista eri puolilta maailmaa. Iltasatuja kapinallisille tytöille on kirja kaikille lapsille, joiden toivot kasvavan itsenäisiksi ja toisia kunnioittaviksi ihmisiksi. Kirjan on suomentanut Maija Kauhanen.